nuff time (~~,)

Monday, 31 October 2011

~ saya ditag dak chumel ~

merujuk tajuk diatas...saya telah ditag pada 28~10~2011 @ 6:11pm oleh cik Nizrin Sofea... soklan yg ditanya adalah soklan peribadi ku yg tak buleh nak didedahkan sgt sebab peribadi :p  so i beri jawapan yg berpada2 ya :)

Antara soalan drpd dak chumel tu berbunyi:)

Real name...
Real Steel Yang Katira a.k.a Young Hercules

Umur...
1957-1930 tahun

Tinggal di...
Rumah mak mertua

Fav food & drink...
Segala yg mama saya masak & air suam :p

Hobi...
~M~A~K~A~N~

Nama sebenar pakwe...
Hubby :)

Sayang pakwe?...
Mestilah :)

Apa yang anda mahu dlm hidup?...
Mahu semuanya boleh? :)

Perkara yg tak boleh lupa sampai sekarang...
Breakfast is the most important meal of the day :)  

Adik beradik...
Ada 3 abang...

Suka buat apa masa weekend?...
~M~A~K~A~N~~T~D~O~~T~V~~S~U~P~E~R~M~A~R~K~E~T~

so mcmana? ok tak jawapan i? kelas gitu :) bulan ni bulan tagmengetag kot tu yg nmpk tag sana sini:) papepun kita respon aja ya :) selamat bebelog semua :{D


p/s :~ next n3 i nak tunjuk resipi stim fish tau (~~,) so jgn lupa singgah lagi ya...:)

Friday, 28 October 2011

~ GAME : Tag, Tanya dan Jawab ~

ok hari ni saya berkesempatan utk bermain GAME : Tag, Tanya dan Jawab yg dianjurkan oleh incik afzalsukasuki. walaupun jawapan saya ringkas tapi penuh dgn isi tersirat & juga tersuratnya...kandungan serat pun mengikut piawaian yg telah ditetapkan oleh jabatan kesihatan kerajaan langit... 
di sini terdapat sebelas soklan & jawapan yang telah disediakan dgn mengambil kira semua aspek dan tidak memihak kepada mana2 pihak mahupun individu sama ada yg hidup,separa hidup,separa mati ataupun yg tlh lama meninggalkan kita utk ke perlawanan bola antara lukut united & ulu temiang f.c....
berikut adalah perkara yg tlh saya nyatakan di atas...


1.   Apakah perkara yang paling korang benci?
Perkara yang saya paling benci adalah perkara yang membuatkan saya benci pada perkara yang patut dibenci itu... 

2.   Apa aktiviti yang biasa korang lakukan sensorang tanpa ditemani kawan?
Aktiviti yang biasa saya lakukan sensorang tanpa ditemani kawan adalah aktiviti yang biasa sensorang lakukan tanpa ada sesiapa yg menemani dan takkan menemani seseorang untuk seseorang itu melakukannya...

3.   Kalau korang diberi peluang untuk ubah sesuatu dalam hidup korang, apa yang korang nak ubahkan?
Kalau saya diberi peluang untuk ubah sesuatu dalam hidup saya, saya nak ubah suara saya dari suara Nobita ke suara Sinchan...

4.   Mana lagi best. Keluar dengan kawan atau dengan pasangan? Kenapa?
None of the above because i prefer keluar sorang2 sbb blh pergi dan balik ikut SUKASUKI...

5.   Korang suka baca komik tak? Kalau ya watak apa yang paling korang minat? Kenapa?
Komik? Apakah benda itu? adakah ianya kotak yang sudah di kemik kan menjadi KOTAK+KEMIK=KOMIK?...

6.   Korang nak pasangan yang macamana? (Selain beriman, hormat ibu bapa, bekerjaya bla bla bla - jawapan cliche)
Owhhhh soklan not applicable to me since i dah pun mempunyai partner in crime ya... 

7.   Korang suka tengok cerita genre macamana? Kenapa?
Saya suka tengok semua genre kerana semua genre suka saya tengok...

8.   Korang ni sensitif tak? Apa yang mudah menyebabkan korang terasa hati?
Sensitif tiada dalam kamus hidup saya kerana sensitif itu tidak mendatangkan sen... 

9.   Korang terjumpa RM100, apa yang akan korang lakukan?
Saya terjumpa RM100 dan saya akan joggin setempat...

10.  Siapa nama pasangan korang dan berapa lama korang bersama?
Hubby bukan nama sebenar dan kami sudah agak lama bersama...

11.  1st impression korang terhadap aku? Hahaha :D
    1st impression saya terhadap kamu adalah hahaha... 


    begitulah soklan dan jawapan yg telah saya nyatakan berkali2 diatas...silalah rujuk pada kamus dewan orang ramai sg.pelek untuk mengetahui isi yang lbh mendalam. 

    sekian terimalah kasih yg tlh diberikan kpd insan yg bernama kekasih.

    Tuesday, 25 October 2011

    ~ happy deepavali ~ (~~,)

    sempena deepavali yg bakal disambut 1 malaysia esok...i hadiahkan picture nih sebab tau mesti ramai yg meminati beliau seperti hubby saya :)

    owh ya kalu nak tgk sapa kena giling2 kapla sikit baru leh nmpak :)

     amacam? nmpak dak? hehehehehhe i tau mesti ramai yg minat beliau sampai sanggup giling2 kapla sampai pening nak tgk HERO nih (~~,) 
    masa i tulih entri ni pun dah naik pening tgk jalur2 nih :p

     
































    p/s :~ kalo tak nmpk gak makna nya ehem ehem...ahaks... beliau lah Rajinikanth!!!!!!!!

    Friday, 21 October 2011

    menyahut cabaran incik ::AFZALSUKASUKI BLOGLIST SUPERSENGAL::

    walaupun tuan blog kata "Tak perlu isi ayat korang dalam bubble tu.. korang buat ayat kat luar je."... tapi i tergedik2 gak nak tulih kat dlm bubble tuh! tak salah kan? kan? kan? ahaks...


    amacam ok dak? kalu menang blh dpt myvi kat belakang tu dak? ok ni nak menjawab pantun yg di jual ulih beliau... here it goes...

    burung di atas burung di bawah,
    burung berdiri di tepi sawah,
    burung di belakang duduk di bawah kawah,
    burung ditangkap masuk dalam kuah!!!!

    Thursday, 20 October 2011

    ~ buttcrack at food court!!!!! ~

    hi there (~~,) its been a while since my last post...today i want to share my xperience during my varsity life few years ago :p ceeehhhh speaking tuh :) 
    ok nak djadikan celita...while having dinner with my fwens in our hostel's food court, mata we all terpandang ke satu arah tat made us all regret tat we look! nak tau apa? ha ni la dia :D

    ni gbr dr flickr bkn gbr sebenar tapi senario n color dia sebijik mcm ni tau (~~,)


    kalu u guys tgh mkn n suddenly terpandang ni rasa nak vomit tak? gler tension we all tat time :D tau la food court tu dlm girl's hostel BUTT do u really want to SHOW OFF? ahakssss cant u feel d air tat went thru ur CRACK?!!!! muahahahah


    kitorg pun apa lagi LOL la n cepat2 mkn tak sabar nak blah cepat2 :D b4 kitorg blah member bdk tu perasan ramai pandang n LOL kat dowang so dia pun bangkit cek n senyum bila nmpk apa yg tak patut dinampkkan tuh :p rasanya bdk CRACK tu blushing giler kot BUTT we cant tell rite sbb kulit agak tan ... nasib la bkn bdak melayu kalu tak mmg kena dgn senior2 da :p


    moral of this story is...remember to wear high waist pants ya kalu nak ke tmpat public (~~,) 


    p/s: ni lg best ada award winning lg utk buttcrack ni(~~,)

    Wednesday, 5 October 2011

    ~ dried chick curry ~

    hihih rasa lama da x update resipi kan :) last saturday i tgk ada ayam lagi dlm fridge n pikir apa nak masak...igt nak masak kurma tapi TAK RETI! ahaks...so i decide to cook dried chick curry tuk hubby i :) 

    ok ni la cara i buat ye :) main campak2 je apa bahan yg ada :p

    bahan2 : ~
    seekor ayam di potong 16
    3 sudu besar serbuk kari babas(dicampur air)
    1 labu bawang putih
    6 ulas bawang besar
    2 inci halia
    1 btg kayu manis
    sedikit bunga lawang
    sedikit bunga cengkih
    sedikit daun kari
    sedikit garam

     
    cara2 : ~
    1. tumis segala bawang n halia tadi sampai naik bau
    2. masukkan campuran kari, garam serta rempah2 tu dan kacau
    3. kemudian masukkan ayam dan gaul sehingga rata owh lupa plak masuk kan daun kati ye :)
    4. gaul sehingga ayam itu masak dan kering 
    5. dah masak, tutup api , hidang, dan SELAMAT MENJAMU SELERA (~~,)
    ok ni la hasil nya (~~,)

    ni plak bila di close~up kan (~~,)


    hihihi senang kan :) tu la lauk utk hari itu :) dah la siap pagi2 so terus boleh buat break fast cicah dgn roti :) hubby ckp pedas skit tapi sedap :p ( ayat amik hati je tu ) masa i mkn tu mmg agak pedas :p ahaks...


    Tuesday, 27 September 2011

    ~ new catwoman ~

    article di petik dari http://uk.movies.yahoo.com/ (~~,)

    hihih macam biasa...lepas check email i akan tgk pics yg ada di yahoo :) kali ni saya nak try translate ke bahasa melayu plak (~~,) moga terhibur dgn ayat2 saya k ihiks (~~;) 

    Sut Catwoman Hathaway lengkap  didedahkan :)

    Isnin Sep 26 02:44PM oleh Orlando Parfitt

     gambar-gambar Anne Hathaway yang hebat memakai sut Catwoman telah muncul dari set ‘The Dark Knight Rises’. dia sudah pun dikesan menggunakan sebahagian gear Catwoman (perched on top of the Batpod,) tetapi ini merupakan kali pertama kita dapat lihat sepenuhnya sut yang anggun ini. 

    masa gambar yang pertama dikeluarkan, ramai peminat kecewa dengan sut itu. Mereka membantah gogal, kekurangan topeng dan, paling teruk sekali, ketiadaan telinga. 

    gambar baru ini boleh melegakan sedikit keresahan peminat, dengan adanya topeng, gogal dan telinga kucing juga. Tapi misai masih tak ada ya :)
    nama sebenar watak ini adalah Selina Kyle, pertama kali menjadi terkenal di luar komik oleh Julie Newmar (kemudian Eartha Kitt dan Lee Meriwether untuk filem spin-off) dalam siri TV tahun 1960-an. sut beliau adalah berwarna ungu kitsch dan ada seutas kalung emas dan tali pinggang.
     

    sementara itu, catsut Michelle Pfeiffer dari ‘Batman Returns’ 1992 adalah ikonik vinil serba-hitam yang merangkumi hampir keseluruhan muka. Dia juga mempunyai cemeti.


    dalam filem-filem sebelumnya latar belakang watak itu telah menyimpang jauh dari yang ditulis oleh Bob Kane untuk komik asal. dalam ‘Batman Returns’, Selina Kyle adalah seorang setiausaha yang kesepian telah dihidupkan semula secara  misteri oleh sekumpulan kucing liar selepas dia ditolak keluar dari tingkap oleh bosnya yang jahat. Dia mendapat satu kuasa besar iaitu sembilan nyawa.
      
    versi Halle Berry 'Catwoman' pula banyak diejek dan sutnya adalah jauh lebih mendedahkan dengan cuma setengah coli kulit hitam dan beberapa tali pinggang. watak Halle Berry juga melihatkan ciri-ciri yang dibayangkan sebagai pekerja pejabat yang tidak terurus - kali ini menjadi seorang pereka grafik di sebuah syarikat kosmetik. beliau ditukarkan menjadi Catwoman oleh dewa kucing dari Mesir, Bastet selepas pengalaman hampir mati. Sekali lagi dia mempunyai kuasa-kuasa besar.



    sut Hathaway lebih banyak fungsi dan boleh kita katakan bahawa ia kurang seksi daripada jelmaan sebelumnya. walaupun untuk catsuit kulit yang ketat juga.
    ini mungkin tidak menghairankan memandangkan rasa realistik yang dipamerkan dalam filem terbaru 'Batman' yang diarahkan oleh Christopher Nolan. Semua cuba untuk memberi penerangan yang munasabah tentang asal-usul watak dan kita menjangkakan yang sama dari Catwoman.

     Sebaliknya, ia berkemungkinan versi Hathaway akan menjadi lebih dekat dengan watak asal Bob Kane: pencuri misteri dan pencuri permata yang berkongsi bibit romantis dengan Batman, walaupun kita tidak pasti tahu .

    Plot untuk
    ‘The Dark Knight Rises’ kini rahsia yang dijaga rapi, tetapi kita tahu bahawa Tom Hardy memainkan jahat Bane, Christian Bale sebagai Batman dan dibintangi juga oleh Michael Caine, Morgan Freeman dan Gary Oldman. 


    Filem ini akan ditayangkan pada July 2012.


    hahahaah kelam kabut bahasa :D mcmana? ok tak ? (~~,)

    Thursday, 22 September 2011

    man builds stunning ‘hobbit house’ for just £3,000

    , 16:06, Wednesday 21 September 2011
     
    A man has built a hillside home reminiscent of a hobbit house from JRR Tolkien's Lord of the Rings — on a budget of just £3,000.


    Simon Dale constructed the woodland home for his family in Wales, taking only four months to fully complete the project with help from his father-in-law. Built with "maximum regard for the environment" it contains a cosy living room, an open-plan kitchen and a split-level bedroom area. The home is also adorned with fairy lights and wooden furniture to complete the look.

    "These sort of low-cost, natural buildings have a place not only in their own sustainability but also in their potential to provide affordable housing which allows people access to land and the opportunity to lead simple, sustainable lives," he said.


    Designed to be fully sustainable, the home is heated by a wood burner while solar panels on the roof provide power. It also has water supplied by a nearby spring — completing provider-free utilities.
    "Being your own have-a-go architect is a lot of fun and allows you to create and enjoy something which is part of yourself," said Dale. "Building from natural materials does away with producer's profits and the cocktail of carcinogenic poisons that fill most modern buildings".

    Dale completed the home while his wife and two children camped in the nearby countryside, moving in after the timber frame and roof had been completed. Despite having no previous experience as a builder or carpenter the ambitious plans came to fruition.


    "This kind of building is accessible to anyone. My main relevant skills were being able bodied, having self belief and perseverance and a mate or two to give a lift now and again," he explained.
    Dale is currently working on a new home in Pembrokeshire as part of the Lammas project, Wales' first authorised 'low impact' ecovillage.


    for more pictures u can click http://www.simondale.net/house/index.htm n you can also make a donation to contribute to Simon Dale's eco-homes project here - http://www.simondale.net/house/donate.htm

    ~ don't u think it will b cool if i have a HOBBIT house? ~
    ihiks (~~,)

    Wednesday, 21 September 2011

    ~ kejadian masa kecil ~

    satu petang masa saya bermain di kawasan mama saya bermain badminton, saya didatangi kawan kepada parent saya...begini ceritanya...

    acik : boleh mintak tlg tak?
    saya : boleh...tolong apa?
    acik : tolong acik beli air boleh?
    saya : boleh...air apa?
    acik : teh susu letak ais...
    saya : sedap ke? teh susu letak ais???? (sebab dulu saya x suka teh susu)
    acik : sedap la...nah ni duit nya...ingat tau teh susu letak ais ok ?
    saya : ok ok...

    saya pun pergi lah ke kedai depan tu je :) tu depan tu...nampak tak ? ihiks...

    saya : abang...tolong bungkus teh susu letak ais 1...
    abang juai air : teh susu letak ais??? teh ais ke?
    saya : bukan bukan...bukan teh ais...teh susu letak ais...
    abang juai air : teh susu letak ais tu teh ais lah dik ooiii... (sambil gelak2 sikit kat saya)
    saya : bukan bang...acik tu (sambil tunjuk ke arah acik tadi) mintak saya beli teh susu letak ais...

    abang tu tgk ke arah acik tu dan gelakkan saya dgn gelakan yg lebih kuat sambil buat air teh susu letak ais tadi...saya heran...siap je air tu dia bagi saya dan berkata...

    abang juai air : dik...ni namanya teh ais tau...acik tu saja je kenakan adik sebut panjang2 TEH SUSU LETAK AIS (sambil senyum lebaq!)
    saya : ye ke? acik tu suka kenakan saya tau...
    abang juai air : alah...biasa lah acik tu...mcm tak kenal...

    dgn pipi saya yg dah bertukar kaler jadi MAROON pun berlalu pergi dari kedai tu dan menuju ke arah acik tadi...

    saya : acik ni saja je tau...
    acik : hahahahahah TEH SUSU LETAK AIS :) TQ :)

    seyes tencen je saya masa tu :) sampai sekarang saya akan igt nama air tu TEH AIS ye :)


    p/s ~ pic ni i amik dr blogger lain n linked to their blog :) click ya :)
    masa darjah 6 baru i start minum TEH AIS n fell in love with it :) tp xleh minum sgt nanti batuk ~ uhuk uhuk :p

    Tuesday, 20 September 2011

    nasi lemak....


    haaaaaa....hari ni duk dgr cerita n.lemak jeeeee :'( lapa n.lemak da :p nasi lemak kat atas ni i cilok dari PERIUK TANAH  hihihi harap tuan belog xmarah i tp i dak link kat page dia tewus ok latu kan :) i pilih gbr n.lemak dia sebab dia punya dah PURFECT utk selera i :)

    tgk telur mata yg kuning dia cair meleleh2 lg :) ikan bilis dan kacang yg rangup :) nasi nmpk cukup lomak utk di tambah pada perut i ni :) yg penting sambal x byk sbb i x tahan pedasssss :p

    n.lemak PURFECT pada i x perlu ada ayam semua...cukup la sekadar ada IKAN BILIS uhuks :) kira n.lemak biasa letak telur mata la kan nama dia :)
    enjoy the picture ye kengkawan :) 

    nyum nyum nyum nyum :)

    Sunday, 18 September 2011

    my own baked macaroni :)

    ok hari ni i buat baked macaroni :) tetibe je rasa nak buat...bila da buat byk i pun calling2 la kwn2 i yg dkt2 sini makan sekali :)
    yg blh datang pun 2 couples je so yg lbh i tinggal utk abg, mama n hubby i :) 
    i punya senang je nak buat...tak ikut resipi mana pun cuma white sauce utk topping je i belajar dari "Kongsi Resipi" :) ok ni dia bahan2 n kaedah nya :p
    bahan2 :-
    500g macaroni (nak guna pasta jenis lain pun blh) :)
    560g DOLMIO pasta sauce mushroom & herbs...( ni nak guna pasta sauce lain pun blh) :p
    800g ayam/daging cincang
    4 biji bawang besar
    1 labu bawang putih
    sedikit garam & mixed herbs 
    3 biji telur

    bahan2 untuk white sauce :-
    2 cup fresh milk
    1 tbsp butter
    sedikit lada sulah
    2 tbsp tepung gandum (dibancuh air)
    1 slice cheesedale
    sedikit garam

    cara2 :-
    1. rebus macaroni el dente :) biasa nya i akan rebus mlm seblm buat baked macaroni ni :p
    2. tumis bawag merah & putih sampai naik bau.
    3. masukkan ayam/daging cincang, garam & mixed herbs.
    4. bila ayam/daging tadi dah masak, masuk kan pasta sauce.
    5. nampak dah mendidih, masukkan macaroni dan gaul sampai rata. dah rata tutup api.
    6. butter kan tin/loyang/pyrex seblm masukkan macaroni yg dah siap masak tadi.
    7. selepas masukkan separuh macaroni tu ke dalam tin, masukkan separuh telur yang dah dipukul kemudian masukkan lagi baki macaroni tu. tuangkan lebihan telur tu ke atas macaroni. ini untuk melekatkan sesama macaroni agar tak hancur sgt masa potong nanti :)
    8. kemudian panaskan kuali untuk white sauce.
    9. cairkan butter & masukkan cheesedale kacau sampai cair than masukkan susu.
    10. bila susu dah mendidih, masukkan lada sulah & garam.
    11. last, masukkan bancuhan tepung tadi & kacau sehingga pekat.
    12. bila dah pekat tutup api dan tuangkan keatas macaroni yg dlm tin tadi. make sure white sauce tu cover semua permukaan atas tau kalu tak nanti keras pulak macaroni tu :)
    13. bakar dalam 45-50 min atau hingga permukaan atas tu keperangan pada suhu 160'.

    ok senang tak? :) hihihi ni lah hasilnya :)

    ok ni dari pandangan atas :)

    ni pandangan sisi plak :p

    ok i plak pandangan dari setiap sudut selepas dipotong :) yg bwh tu tak berapa lekat sebab lupa nak letak telur :p
    bon apetite (~~,)

    Wednesday, 14 September 2011

    Miss Universe 2011 pageant crowns Miss Angola, Leila Lopes


    well...i don't have to say anything about this pic...she is really beautiful inside n outside :) she really proved to me that u don't need to be FAIR to be beautiful :) for more news click http://www.washingtonpost.com/lifestyle/style/miss-universe-2011-pageant-crowns-miss-angola-leila-lopes/2011/09/13/gIQA5fwAQK_story.html   
    :) 


    Monday, 12 September 2011

    kuih cara manis mama lynna :p


    haaaaa...best giler tau kuih ni :) tiap kali bulan puasa mesti mama i buat utk anak2 dia :) love u ma :)
    kuih ni kalu beli kat PARAM mmg kureng sebab akan lebih rasa tepung dari gula nya :p mungkin gula dia cair n hilang kowt :D 
    ok i taknak bebel bebanyak ni resepi dia yg mmg hujung jari je kalu nak wat :p

    bahan2 :~
    2 cawan tepung
    2 biji telur
    3 cawan santan
    1/2 cawan air
    setitik pewarna hijau
    minyak masak sikit untuk acuan
    gula ikut suka berapa banyak :p

    cara2 :~
    1. seperti biasa gaul tepung dengan santan dan air sampai sebati.
    2. masukkan telur dan kacau lagi sampai takdak biji2 tepung tau
    3. setitik pewarna hijau dan gaul rata. kalu rasa minat merah letak la kaler merah :p
    4. panaskan acuan untuk kuih cara ni. dah panas letak setitik dua minyak dalam setiap lubang tu :p
    5. bila minyak dah panas, kecil kan api ke sederhana, tuangkan sikit2 adunan tadi tapi jangan penuh sangat sebab nak letak gula nanti.
    6. dah tuang adunan ke dlm semua lubang acuan tunggu sekejap sampai keliling aduan tu tukar kaler (maknanya bahagian bawah dia dah cukup masak) barulah guna sudu kecil dan letakkan suku sudu kecil gula kat tengah2 aduan tadi (buat pada semua adunan)
    7. nak cepat masak ambil penutup periuk kecil dan tutup. dia akan masak lebih kurang dalam 3-5min je :p
    8. bila dah masak korek keluar dan letak dalam pinggan. apit kan jadi sepasang macam dalam gambar tu :)
     haaaa...senangkan :) cuba lah ye memang sedap :)
    owh kalu nak buat kuih cara pedas lebih kurang je bahan dia n cara buat sama:)
     ok ni bahan untuk kuih cara pedas plak ya :)

    bahan2 :~
    2 cawan tepung
    2 biji telur
    3 cawan santan
    1/2 cawan air
    setitik pewarna kuning
    minyak masak sikit untuk acuan
    isi ayam/daging ikut suka berapa banyak :p
    3 batang daun sup
    3 batang daun bawang
    2 biji cili merah


    selamat mencuba ya :)

    Sunday, 28 August 2011

    Honey Crunch :)

    heyoooo... :)
    today i've made my fav easy bitsy HONEY CRUNCH :) senang je wat cornflake ni tau xsusah mana pun budak sekolah rendah pun blh buat :) cornflake yg i guna cuma KELLOGG'S sebab tak tebal n tak keras :) ok here is the recipe :)



    Bahan2 :~
    250gm butter
    150gm soft brown sugar
    100gm honey
    500gm Kellogg's cornflake
    Paper cup secukupnya :)

    Cara2 :~

    1. Cairkan butter, brown sugar & madu atas api sederhana.
    2. Tutup api, kemudian masukkan cornflake.
    3. Gaul hingga semuanya disalut dengan ramuan tu ye.
    4. Letak tepi dan biarkan sejuk.
    5. Bila dah sejuk baru la masukkan ke dlm paper cup.
    6. Bakar dalam 8 min pada suhu 180' hingga golden brown :)
    7. Lepas dah di bakar dan disejukkan, masukkan lah dlm tong :)
    1. Cairkan butter, brown sugar & madu atas api sederhana.
    2. Tutup api, kemudian masukkan cornflake.
     3. Gaul hingga semuanya disalut dengan ramuan tu ye.
    Nampak brown sebab guna brown sugar tau bukan sebab hangus :)



    4. Letak tepi dan biarkan sejuk.

    5. Bila dah sejuk baru la masukkan ke dlm paper cup.

    6. Bakar dalam 8 min pada suhu 180' hingga golden brown :)

     7. Lepas dah di bakar dan disejukkan, masukkan lah dlm tong :)

    Amacam senang kan :) selamat mencuba ya :)

    Friday, 26 August 2011

    ~ My fav handbag ~

    ni handbag dapat dari dulang hantaran :) cute kan? :) Fossil :) masa 1st time masuk Fossil terus tergolek2 kat lantai sbb lawa n price pun LAWA :( tp hubby ckp xpa pilih je :) so i pilih oscof paling muwah la kan sian dia plak kena byr bnyk :) so ini dia :)


    ^ C I C A K ^


    TRAGIS.

    Jumaat, 26 Ogos 2011 - Seekor cicak ditemui mati dengan tragis tergantung pada pemegang tangga di salah sebuah pejabat di pekan K...... Setelah disiasat rupa-rupanya cicak itu berasal dari masjid berdekatan dan dibawa tanpa disedari oleh kakitangan pejabat itu.

    Menurut sumber, beliau hanya menyedari kehadiran cicak itu apabila beliau terasa sesuatu bergerak pada seluar beliau. Alangkah terkejutnya beliau tentang kehadiran cicak itu lalu cuba untuk menjatuhkannya dengan mengetuk kakinyapada pemegang tangga itu. 

    Tanpa disedari, cicak itu berada dibawah tapak kasut beliau lalu mati serta merta di tempat kejadian dengan tersepit antara kasut dan pemegang tangga itu. 

    Begitulah ulasan dari tuan punya kasut. Sekian.


    Last day bekerja sebelum raya! :)


    yaaaayyyy...SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI semua :) 
    seronot nya nak beraya :) sebab apa? sebab tahun ni adalah raya pertama i bersuami :) hihihi
    aisey...luit laya tak sedia lagi utk anak2 buah camno ni? xpa tu blh settle :)
    raya pertama tahun ni i akan ke Gombak ghumah nenek hubby i :)

    tak sabor nak menjamu selera selepas sebulan berpuasa kan :) lemang,ketupat,rendang kuah lodeh dan kuih2 raya :) whhhoooaahhhooooo :) nyum2 :D
    harap semua enjoy raya ok :D tapi jgn lupa pada yg tiada, yg miskin dan anak2 yatim ya :)

    akhir kata berhati2 d jln raya dan pandu lah dgn cermat igt org tersayang okay? :)

    dgn ini saya ingin tujukan lagu abg nuar ni kepada semua viewers ya :)

    Thursday, 25 August 2011

    @ churpies @

    apa benda ni pun i xtau la...kwn suruh buat so i buat aja :p masih under study benda ni :)

    ~ Luit Laya ~


    NAK LUIT LAYA!!!!! :)

    Orang dah kahwin boleh dpt luit laya tak? boleh laaa :(
    kitorg pun nak buit duit rolling :D

    Bila sebut pasal luit laya ni...teringat masa kecik2 (era tahun 90-an tau) hihihi... masa tu balik kampung mcm biasa duk ikut la sepupu sepapat g beghaya umah org2:) bkn sbb apa...biasa la budak2 kecik kan nak luit laya :) so dah penat kami berjalan jauh tau sampai 1 rumah yg agak agam la kat area tu :) kami pun bg la salam....
    Kami : Assalamualaikum...
    Tuan Rumah : Waalaikumsalam... owh nak dtg beraya ye :) ha jemput masuk..

    kami pun masuk la dgn harapan luit laya byk ni:p

    Tuan Rumah : Jap ye acik amik air tuk korang...

    kami tunggu la manatau dia kasi air yg sedap2 n bkn sirap merah je...demand xblh blah kan :)

    Tuan Rumah : Ha minum la ya....jangan malu jemput la mkn kuih2 tu...

    Ok la gak kan oir oleng:) kuih pun not bad taste dia sedap juga :) Tuan rumah tu ada tetamu lain juga mayb sedara mara dia kot....dah kenyang kami bersuara...

    Kami : Acikkkk...kami dah kenyang (dgn senyuman dan harapan yg tinggi)
    Tuan Rumah : Ok2 jap ye acik amik duit raya ja...

    kami senyum angguk....

    Tuan Rumah : Haa...amik ni simpan tau jgn bazir2 :)
    Kami : Terima kasih acik :)

    Waaaahhhh...besar sampul angpau ni isi mcm tebal :)
    Kami pun keluar lah dari rumah agam itu...selangkah dua dari pintu pagar mereka kami pun mcm biasa bukak angpau tu :) alangkah terkejut nye kitorg! sama2 sebut SEKUPANG! CIS! KADAKUIT!! percaya tak diorg kasi kitorg SEKUPANG?! tension je masing2 :) ye la masa tu kan memang mata duitan sekali tgk SEKUPANG! sampai kitorg ckp "Sampai bila2 ak akan igt ghumah ni!" hahahaah mmg betul pun tiap kali kalu i blk kampung n lalu ghumah agam tu mesti i ckp kat mama i ni la ghumah SEKUPANG tu :D

    Nak tau nape sampul tu rasa agak tebal? igt tak dulu kalu diorg nak kasi duit raya syiling ada 1 kertas kadboard utk selit syiling tu :) sebab kertas tu la :) ha...tetipoo kitorg :p hehehehe

    Pape pun...bila dah meningkat dewasa sikit n tak mata duitan lagi...motif beraya i dah tukar... MOTIF: Rasa semua kuih raya diorg tp yg homemade saje ok kalu kuih tunjuk xmo...kepek2 blh la :)

    Sekian...jgn jadi mata duitan ok :)